Prestationsbaserad självkänsla och att söka jobb

Att ha hög prestationsbaserad självkänsla och vara arbetssökande är en svår kombination. Om inte innan kan det vara nu som man inser sitt problem. I Maria Carlings artikel ”Det är inte farligt att vara en duktig flicka”, i SvD, intervjuas Viktoria Blom om självkänsla: ”…god självkänsla är att vara trygg i sig själv, vilket kan visa sig i att stå upp för sina känslor, att kunna säga nej, att våga vara den man är. Den som har dålig självkänsla försöker anpassa sig till omgivningen och säger ja för andras skull.”

Maria skriver vidare att med en god självkänsla klarar man nederlag bättre. Duktigheten fungerar i medgång – man känner sig värdefull, men vid motgång rämnar självkänslan, man blir självkritisk och får högt kontrollbehov – man vill undvika att misslyckas till varje pris. Som arbetssökande, när man väl överkommit en ev identitetskris, kommer nästa hinder. Ens mål. Är det att få drömjobbet? Hur långt är man villig att gå för att nå det? Viktoria Blom gjorde tester i vardagssituationer och ett av resultaten var att de med hög prestationsbaserad självkänsla fortsatte i evigheter, trots att det såg lönlöst ut för gemene man och de sedan länge skulle gett upp. De med hög prestationsberoende självkänsla är gränslösa i sig själv, de lyssnar inte till kroppens signaler, utan drivs av bekräftelsesträvan.

En hälsosam arbetsmiljö för en högpresterande är struktur och tydlighet, inflytande och att man får bestämma arbetstakten samt får hjälp med att sätta rimliga mål.

Normpsykologen Ida Bodestad skriver om duktig flicka-fenomenet på sin blogg och menar på att de med hög prestationsberoende självkänsla återkommande även sätter andras behov före sina egna. Självförtroendet kan vara gott, medan självkänslan (känslan av att duga för att jag finns till) är låg. De har också en krav-måttstock för sina egna prestationer och en annan mer tillåtande och generös för alla andra.

Jag har som en delmål att leva ett rikt liv där jag känner respekt och glädje samt skapar något meningsfullt varje dag. Då finns det ingen anledning att vänta tills jag fått mitt drömjobb. Utan jag kan redan nu som arbetssökande välja att ha detta som min standard för var dag. Att medvetet varje dag leva det liv som jag drömmer om. Personligen utgår jag gärna utifrån de globala målen som behandlar social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet. Sedan är det också skönt att jag inte är ensam, utan människor runt om i världen samarbetar med att uppfylla målen. Mål som man skulle kunna tycka kräver mirakel för att uppfyllas, men som man med gemensamma krafttag ser som helt realistiska att uppfylla. Man lämnar inte heller någon efter, utan börjar med att hjälpa de längst ner, där man får snabbast och tydligast resultat. Jag tycker att det är superhäftigt.

Det kan också vara intressant att läsa blogginläggen Jag=arbetssökande? Vad förväntas av mig nu? och Att säga nej med gott samvete om man känner igen sig som hög presterande med låg självkänsla.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s